Sami Lepistö Ajatuksia yhteiskunnallisista ilmiöistä.

Vieraskielisten osuus Helsingin seudun väestöstä rajussa nousussa.

  • Graafi 1.
    Graafi 1.
  • Graafi 2.
    Graafi 2.
  • Graafi 3.
    Graafi 3.

Tässä pikainen tilastopläjäys.

Silmäilin tilastokeskuksen vuonna 2012 tekemää ennustetta vieraskielisten määristä Helsingin alueella ja vähän hurjalta näyttää. Alueella tarkoitetaan "Helsinki, Espoo, Kauniainen ja Vantaa sekä kehyskunnat Hyvinkää, Järvenpää, Kerava, Kirkkonummi,Mäntsälä, Nurmijärvi, Pornainen, Sipoo, Tuusula ja Vihti. Ennuste on laadittu kunnittain pääkaupunkiseudun neljään kuntaan ja yhteisenä seudun kymmenen kehyskunnan muodostamalle kehysalueelle".

 

1. Tässä ehkä tutkimuksen kuvaavin graafi. Karkeasti tulkiten voidaan nähdä että suomenkieltä äidinkielenään puhuvien määrä tippuu alle 50% 30-40 vuoden kuluttua. Tässä on kuitenkin ainoastaan työikäiset, todellinen tilanne on vieläkin karumpi kun otetaan huomioon että maahanmuutajat tekevät paljon enemmän lapsia kuin kantaväestö (esim somalit n. 4 lasta vs. kantaväestö n.1.8 lasta).

 

2. Ei ole yllättävää että muutos on nopeinta pääkaupunkiseudun 3:ssa suurimmassa kunnassa. Kehyskunnissa tilanne on vielä siedettävä. Tämä tosin tulee muuttumaan kunhan Helsinki, Espoo, ja Vantaa saavuttavat kestokykynsä rajat.

 

3. Tässä vertaillaan vuonna 2009 ja 2012 tehtyjä ennusteita. Kuten nähdään niin ennustetta on korjattu rajusti ylöspäin(n. 2.5 %) vuodesta 2009. Todennäköistä on että mahdollinen uusi ennuste korjaa myös vuoden 2012 ennustetta ylöspäin.

 

Asiasta kiinnostuneiden kannattaa lukea alussa linkkaamani tutkimus läpi ainakin pintapuolisesti. Eipähän tule yllätyksenä. Lapsemme tulevat elämään hyvin erilaisessa Suomessa kuin me.

Toivottavasti uusi hallitus ottaa linjan joka hillitsee tätä muutosta tai jopa kääntää sen suunnan.

 

 

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (5 kommenttia)

Käyttäjän jaga kuva
Lars-Erik Wilskman

"Toivottavasti uusi hallitus ottaa linjan joka hillitsee tätä muutosta tai jopa kääntää sen suunnan." Miksi? Pitäisikö pääkaupunkiseudusta tehdä suljettu reservaatti?

Oikeastaan aika, jolloin nimenomaan Helsingin väestö on ollut melko puhtaasti ruotsin tai suomenkielistä on ollut se historiassa varsin lyhyt.

Monipuolinen ja nuorehko väestörakenne tekee seudusta vain houkuttelevamman kilpailtaessa uusien työpaikkojen synnyttäjistä.

Sami Vekkuli

Kärjistät tahallasi sanomisiani. En ole "kielipuhtaudesta" puhunut mitään. Jokaisella on tietenkin omat toiveensa millaisessa paikassa haluaa asua. Minulla toive on että enemmistö puhuu suomea ja tuntee suomalaisen kulttuurin omakseen. Kohtuullinen etninen monipuolisuus ei haittaa.

Käyttäjän PetraNyqvist kuva
Petra Nyqvist

Jos asia järkyttää jollain lailla, kannattaa muistaa millaista oli alkulähteillä: Helsingissä ja Viipurissa kaduilla kajahtelivat lukuiset kielet ja murteet. Stadin slangi on kulttuuriperintöä tuolta ajalta.

Sami Vekkuli

Kyse ei tietenkään ole pelkästä kielikysymyksestä vaan väestön demografisesta muutoksesta. Näin suurta ja nopeaa muutosta en pidä toivottavana.

Pertti Heinonen

Vaan eipä kajahdellut somalin eikä arabian kieli. Siihen aikaan ei tunnettu vielä käsitettä elintasopakolaisuus tai turvapaikkaturismi.

Toimituksen poiminnat